Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε να λέμε στα παιδιά μας κάθε μέρα;

Παιδιάααα, αχ αυτά τα παιδιά!

Πόσα μας μαθαίνουν και πόσο καλύτερους ανθρώπους μας κάνουν καθημερινά;

Ωστόσο και εμείς με την σειρά μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας τις λέξεις κλειδιά που θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν σε υγιείς προσωπικότητες στο μέλλον.

Γονείς Έλληνες, αφήστε τα τάμπλετ και στα σμαρτ φόουν. Ασχοληθείτε με τα παιδιά σας ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ. Και ξεκινήστε να λέτε ΚΑΘΕ μέρα στα παιδιά σας:


Σ' αγαπώ! 

Η αγάπη που το παιδί παίρνει από εσάς είναι το πολυτιμότερο και το πιο ανεκτίμητο αγαθό που μπορεί να του προσφέρετε. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Τώρα εσείς μπορεί να το νιώθετε, μην ξεχνάτε όμως να το εκφράζετε κιόλας. Τα παιδιά χρειάζονται την επιβεβαίωση της αγάπης σας.

Σ' ευχαριστώ! 

Αν το παιδί νιώσει ότι η πράξη που έκανε μόλις είναι τόσο σημαντική που το ευχαριστείτε για αυτό, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει ξανά, χωρίς να του το ζητήσετε εσείς. Τα παιδιά πρέπει να νιώσουν ότι αυτό που κάνουν αναγνωρίζεται και εσείς είσαστε υπεύθυνοι για να το νιώσουν αυτό.

Παρακαλώ!

Πως είναι δυνατό να ζητάμε ξαφνικά από τα παιδιά μας να είναι ευγενικά, όταν δεν το έχουν διδιαχθεί μέσα από την οικογένεια. Γιαυτό την επόμενη φορά που θα "διατάξετε" το παιδί σας να πλύνει τα χέρια του, βάλτε στο τέλος της πρότασής σας και το παρακαλώ. Κάθε φορά που σας ζητάει νερό "Μαμά νερό", υπενθυμίστε του ότι πρέπει να το ζητήσει ευγενικά. Είναι χρέος μας να μεγαλώνουμε ευγενικά παιδιά. 

Μπορείς! 

Γονείς, πετάξτε από την φράση "Δεν μπορείς", το ΔΕΝ και φροντοφωνάξτε στο παιδί σας: Μπορείς! Και αυτό γιατί το παιδί σας μπορεί να κάνει τόοοοσα πράγματα μόνο του, αρκεί να νιώσει ότι και εσείς το πιστεύετε.

Μπράβο!

Μία λέξη τόσο σύντομη και περιεκτική, αλλά με τόσο μεγάλη σημασία για την αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου. Πόσο μάλλον ενός ανθρώπου που τώρα κτίζει την προσωπικότητά του. Επιβραβέψτε τα παιδιά σας, όχι με την κάθε μικρή λεπτομέρεια που θα κάνουν, αλλά όταν εσείς το κρίνεται αναγκαίο, αφήστε την λέξη μπράβο να τους δώσει φτερά. "Μπράβο που σκέφτηκες να πας το πιάτο στον νεροχύτη". Μετά από αυτό, πείτε μου, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να το ξανακάνει;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διάσημες νονές- Διάσημοι νονοί- Τυχερά βαπτιστήρια

Κεφάλαιο "Παιδικός Σταθμός" ή απλά ένα χάος στο κεφάλι μας;

Αργά και σταθερά